Розробка концепції стратегічного планування розвитку підприємств ІТ-галузі з виробництва та розповсюдження хмарних програмних продуктів - Гурджян, Р. В.; Gurdzhian, R. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Метою статті є надання теоретико-методичного обґрунтування та практичних пропозицій щодо впровадження концепції стратегічного планування розвитку підприємств ІТ-галузі з виробництва та розповсюдження хмарних програмних продуктів на сучасному етапі розвитку глобального інформаційного простору. Результати: У роботі визначені основні завдання планування виробництва і поширення хмарних програмних продуктів. Обґрунтовані критичних факторів успіху запропонованої концепції. Дослідженні інформаційні та фінансові зв'язки підприємств ІТ-галузі в процесі виробництва та розповсюдження хмарних програмних продуктів. З’ясовано, взаємозв'язок теоретичних принципів і завдань вдосконалення стратегічного планування розвитку підприємства з виробництва хмарних програмних продуктів. Наукова новизна: Розроблено концепцію стратегічного планування розвитку підприємств ІТ-галузі з виробництва та розповсюдження хмарних програмних продуктів. Запропоновано модель бізнес-процесу виробництва, розповсюдження та введення в експлуатацію хмарних програмних продуктів. Практична значущість: Зроблено висновок, що впровадження та використання розробленої концепції забезпечить скорочення часу від завершення виробництва до початку впровадження хмарних програмних продуктів; скорочення тривалості трансакційних операцій, що виконуються підприємствами-користувачами; – скорочення часу впровадження хмарних інформаційних систем на базі хмарних програмних продуктів від моменту подачі підприємством-користувачем заявки до моменту введення системи в постійну експлуатацію; визначення річних експлуатаційних витрат на ХІС на основі планових тарифів взаємопов'язаних підприємств у ланцюжку цифрової трансформації; аналіз якості результату виконання бізнес-процесу цифрової трансформації підприємства-користувача з урахуванням складу підприємствучасників; оцінку інформаційної безпеки та ризику зупинки бізнес-процесу цифрової трансформації підприємства-користувача на основі аналізу інформаційної захищеності та ймовірності виконання його операцій.
Development of a concept for strategic planning of the development of ІТ- companies engaged in the production and distribution of cloud-based software products
Keywords: хмарні програмні продукти; ІТ-галузь; хмарні інформаційні системи; центр обробки хмарних даних; підприєства-користувачі.; cloud software products; IT industry; cloud information systems; cloud data processing center; enterprise users; 005.21; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.35.115