Формування професійних компетентностей з розподілу нормальних реакцій дороги між осями і окремими колесами автомобіля - Вовк Михайло Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Зроблено критичний аналіз класичних підходів до визначення нормальних реакцій та виявити їх обмеження. Запропоновані удосконалені розрахункові схеми в тяговому й гальмовому режимах з урахуванням крутних моментів, динамічних радіусів коліс і деформацій шин. Розроблений підхід до визначення розподілу реакцій між колесами осі при русі на поперечному ухилі та в повороті, включаючи показники типу LTR. Створено інтегровану методику навчання (лекційні та практичні заняття, міні-кейси, групові розрахунки), що забезпечує засвоєння як фізичної суті явищ, так і інженерних алгоритмів розрахунку. Наукова новизна полягає в уточненні розрахункових залежностей для нормальних реакцій на осях та колесах із трактуванням крутних моментів як зовнішніх впливів і застосуванням статичних моделей замість кінетостатичних.
Keywords: гальмування; методика навчання; нормальні реакції; перерозподіл навантажень; реакції