Вплив кінематики робочого обладнання землерийних машин на процес глибокого вібраційного різання зв’язаних ґрунтів - Супонєв, Володимир Миколайович; Рагулін, Віталій Миколайович; Ковалевський, Сергій Германович; Орел, Олександр Володимирович; Кравець, Святослав Володимирович; Нечидюк, Анатолій Анатолійович; Suponev, Vladimir; Ragulin, Vitaliy; Kovalevskyi, Serhii; Orel, Oleksandr; Kravets, Svyatoslav; Nechydiuk, Anatolii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
У статті наведені результати досліджень впливу кінематики обладнанням землерийних машин на процес вібраційного різання ґрунтів під час безтраншейного прокладання лінійно-протяжних підземних комунікацій та дренажних систем. Установлено значення шляху та швидкості переміщення ножового робочого органа в будь-який момент часу від частоти його коливання, амплітуди за умови фіксованих значень швидкості руху та визначено напрямок коливань залежно від співвідношення поступальної та вібраційної швидкостей. Аналіз впливу кінематики робочого обладнання на процеси глибокого різання ґрунтів дав змогу отримати умови ефективного використання вібраційного приводу, що спрямовано на зниження тяглового зусилля та зменшення енерговитрат на процес.
The influence of the kinematics of the working equipment of earthmoving machines on the process of deep vibratory cutting of bound soils
Keywords: різання ґрунтів; ножовий трубозаглиблювач; віброрізання ґрунтів; інтенсифікація процесів різання; лінійно-протяжні мережі; тяглові зусилля; землерийне робоче обладнання; інженерні комунікації; soil cutting; knife pipe deepening; vibrating soil cutting; intensification of cutting processes; linear extension networks; traction forces; earthmoving equipment; engineering communications; 621.6; 624.132; 631.311; 631.432; 696.1; 10.30977/BUL.2219-5548.2022.99.0.84