Перспективи розвитку сертифікації страхових посередників - Кудрявська, Н. В.; Kudryavska, Nataliia (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
У статті досліджуються перспективи розвитку сертифікації страхових посередників на сучасному страховому ринку України. Аналізується сучасний стан нормативно-законодавчих актів, які регулюють діяльність страхових посередників. Визначається необхідність і актуальність запровадження сертифікації, наголошується на її позитивному впливові на розвиток страхового ринку, окреслюються основні етапи процесу сертифікації страхових посередників. Нині на українському страховому ринку спостерігається низький рівень довіри суспільства до страхових агентів, їхньої діяльності. Цю проблему може вирішити запровадження сертифікації страхових агентів. Актуальним є затвердження процедури сертифікації страхових агентів, її запровадження у реальне життя. Це процес тривалий, який може бути реалізований у кілька етапів. Сучасні нормативно-правові акти містять лише чотири статті, які стосуються діяльності страхових посередників. Вся відповідальність лежить на страховій компанії, а умови співпраці прописуються в агентському договорі. Водночас законодавчо не визначає перелік обов'язкових розділів і пунктів такого договору, що може викликати неврахування з боку страхової компанії інтересів страхового агента чи страхувальника. Існуюче Положення КМУ «Про порядок провадження діяльності страховими посередниками» необхідно додати переліком пунктів агентського договору. Існуючі українські нормативно-правові акти визначають загальні положення діяльності страхових агентів, не містять вимог щодо професійної відповідальності, рівня кваліфікації, фахової підготовки, співпраці з одним чи кількома страховиками. Необхідно створити реєстр страхових агентів, який засвідчить рівень розвитку страхових агентів в Україні. Значною мірою стимулом для поліпшення діяльності страхового ринку, зокрема страхових посередників, стане запровадження сертифікації страхових агентів. Це процес, який потребує внесення змін до чинних нормативно-правових актів, узгодження їх із позиціями європейських положень. Корисним і сприятливим це буде і для держави, адже виникне нова стаття поповнення державного бюджету. Це сприятиме і розвитку економічних процесів загалом. А страхових агентів необхідність сертифікації заохочуватиме до вдосконалення своєї діяльності, підвищення фахового рівня та ділової репутації.
The perspectives of the insurance intermediators certification development
Keywords: страховий ринок України; страховий посередник; сертифікація; нормативно-правові акти; страховий агент; страховий брокер; insurance market of Ukraine; insurance intermediator; certification; law acts; insurance agent; insurance broker; 369