Проектування короткобазового крана на спеціальному шасі вантажопідйомністю 40 т. для виконання аварійно-відновлювальних робіт - Филипенко, Данило Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єкт проектування – кран самохідний стріловий короткобазовий вантажопідйомністю 40 т. Мета роботи – проектування короткобазового стрілового самохідного крану з використанням базових одиниць крану КС- 6471. Метод дослідження – аналітично-графічний. З використання базових одиниц крану КС-6471 був спроектован стріловий короткобазовий кран з дизель-гідравлічним приводом вантажопідйомністю 40т. Були зроблені розрахунки гідроприводу, вантажно-висотних характеристик, вантажної лебідки, конструкції стріли та стійкості крану. В технологічній частині проекту був розроблен технологічний процес виготовлення валу-шестерні. Виконані заходи з охорони праці та розрахунок техніко-економічних показників в порівнянні з базовим варіантом. У кваліфікаційній роботі виконано розрахунки основних механізмів і металоконструкцій крана. Розраховано економічний ефект від використання цього крану. Розглянуто питання охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях при експлуатації крану.
Keywords: кран; механізми; лебідка; стріла; стійкіст; технологія; безпека; охорога праці; економіка