Розробка конструкції напівкозлового крану для обслуговування складських майданчиків - Мельник, Богдан Олегович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження: Процес вантажопідйомних робіт у зонах складів із використанням напівкозлового крана. Мета дослідження: Розробка конструкції напівкозлового крану, який забезпечує надійне та ефективне обслуговування відкритих складів з урахуванням специфічних умов експлуатації (атмосферний вплив, вітрові навантаження, довгомірні вантажі). Метод дослідження: Аналітичний — заснований на використанні нормативних документів, типових методик та інженерних розрахунків, що застосовуються при проєктуванні вантажопідйомних механізмів і металевих конструкцій. Кваліфікаційна робота присвячена розробці конструкції напівкозлового крану, призначеного для виконання вантажно-розвантажувальних робіт на відкритих складських майданчиках. Напівкозлові крани є оптимальним рішенням для умов, де немає можливості встановлення повноцінних мостових кранів або необхідно забезпечити доступ з одного боку майданчика. У ході роботи було проаналізовано експлуатаційні умови та вимоги до вантажопідіймальних механізмів на підприємствах зі складською інфраструктурою. Обґрунтовано вибір типу крану та його основних параметрів, таких як вантажопідйомність, проліт, висота підйому та швидкості переміщення.
Keywords: напівкозловий кран; модернізація; візок; вантажопідйомне обладнання; конструктивний розрахунок; ефективність; безпека