Дослідження систем управління літій-іонними акумуляторами в електромобілях - Волошин, Тимур Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета дослідження – підвищення ефективності та терміну служби акумуляторних батарей електромобілів за рахунок використання інтелектуальних систем управління літій-іонними акумуляторами. Об'єкт дослідження – процес дослідження систем управління літій-іонними акумуляторами в електромобіля. Предмет дослідження – системи управління літій-іонними акумуляторами електромобілів. В дипломній роботі магістра визначена актуальність та практична значущість дослідження. Визначені основні параметри акумуляторів та процес їх балансування. Еволюція систем управління літій-іонними акумуляторами показало необхідність використання штучного інтелекту для прийняття рішень по терморегулюванню та стратегіям заряджання акумуляторних батарей. Наведена архітектура швидких та надшвидких зарядних станцій для електромобілів, схеми функціональні та електричні принципові швидкої зарядки електромобілів. Доведено, що використання штучного інтелекту в системах управління акумуляторами електромобілів дозволяє підвищити ефективність електромобіля та підвищити термін служби акумуляторної батареї. Розглянути питання охорони праці та безпека в надзвичайних ситуаціях. Визначена конкурентоспроможність та оцінка економічної ефективності. Сформульовані висновки.
Keywords: акумуляторна батарея; вантажний електротранспорт; екологічність; електрична енергія; електричний двигун; моделювання; потужність; техніко-економічний ефект