Екологічна оцінка стану повітряного басейну в зоні впливу ДП ХЕМЗ - Шишка, Ангеліна Миколаївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Метод дослідження – розрахункові методи розсіювання забруднюючих речовин та кількісних показників викидів. У роботі був проведений аналіз і оцінка стаціонарних джерел забруднення на підприємстві. Була дана характеристика технології виробництва і технологічного устаткування, а також характеристика газоочисного обладнання. У роботі приведені перелік і параметри забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря. У даній роботі був проведений розрахунок і аналіз приземних концентрацій забруднюючих речовин від джерел викидів. У роботі була визначена категорія небезпеки підприємства й обґрунтовані розміри санітарно-захисної зони (СЗЗ) на заводi. Обґрунтовано контроль за дотриманням нормативів гранично допустимих викидів (ГДВ) і заходи щодо їхнього досягнення. Проведенно розрахунки і визначенні пропозиції нормативів ГДВ.
Keywords: шкідливі речовини; викиди шкідливих речовин; концентрації шкідливих речовин; категорія небезпеки підприємства; гранично допустимі викиди; гранично допустимі концентрації; санітарно-захисна зона