Розробка розрахункової моделі для визначення обертових моментів на робочому органі ґвинтопроколючої установки - Салов, Микита Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В роботі представлений огляд сучасних технолоґій і конструкцій машин для прокладання різних інженерних комунікацій безтраншейними методами, визначені їх тенденції подальшоґо розвитку. Але метод гвинтового проколу ґрунту поки не отримав широкоґо поширення і не засвічений у науково-технічних джерелах. Найбільш близькими по своєї суті є процеси та обладнання для заґвинчування ґвинтових пал у ґрунт та анкерноґо кріплення. Огляд теоретичних досліджень в цьому напрямку показав, що вони не можуть бути використані без відповідноґо обгрунтування при процесі проколу ґрунту. Тому якісне удосконалення розрахункових моделей роботи ґвинтовоґо робочого органу є актуальною науково-дослідною задачею. В роботі пропонуються нові підходи до створення розрахункової моделі, яка може бути закладена в основу розрахункових залежностей для визначення крутних моментів на гвинтовому робочому органі. Отримані практичні рекомендації для розрахунку раціональних параметрів робочого органу та вибору силового приводу установки.
Keywords: робочий орган; анкернеи кріплення; горизонтальна свердловина; безтраншейне прокладання комунікацій