Підвищення ефективності функціонування перехрестя вулично-дорожньої мережі міста - Мерзляков, Володимир Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – управління транспортними і пішохідними потоками на перехресті вулично-дорожньої мережі. Предмет дослідження – вплив параметрів транспортних і пішохідних потоків на ефективність руху на перехресті. Мета роботи: підвищення ефективності дорожнього руху на перехресті ВДМ за рахунок визначення оптимальних параметрів циклу світлофорного регулювання та пофазного роз’їзду. Метод дослідження – натурні спостереження, регресійно-кореляційний аналіз, математичне моделювання. Отримані результати – визначено оптимальні значення параметрів світлофорного регулювання за критерієм затримок проїзду транспортних засобів на регульованому перехресті з урахуванням забезпечення безпеки руху транспортних та пішохідних потоків. Сформовано модель впливу інтенсивності транспортних та пішохідних потоків на рівень безпеки руху на перехресті. Рекомендації з впровадження – використання отриманих результатів дослідження можливе для оптимізації параметрів регулювання при різних схемах пофазного роз’їзду на перехрестях з врахуванням мінімізації ризику ДТП в залежності від параметрів транспортних і пішохідних потоків.
Keywords: транспортний потік; організація дорожнього руху; метод конфліктних точок; безпека дорожнього руху; світлофорне регулювання