Формування раціональної технології доставки зернових вантажів у контейнерах на маршрутах Україна - Європа - Бурменко, Вадим Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об'єкт дослідження – процес доставки зернових вантажів у контейнерах на маршрутах Україна – Європа. Мета роботи – визначення раціональної технології доставки зернових вантажів у контейнерах на маршрутах Україна – Європа за рахунок ефективного використання ресурсів підприємства. Метод дослідження – аналітично-практичний, математичний. Запропоновано методику визначення раціональної технології доставки зернових вантажів у контейнерах на маршрутах Україна – Європа, яка дозволяє, розрахувавши сумарні витрати, вибирати комбінацію параметрів. Результати визначення ефекту показали, що друга технологія (перевезення зернового вантажу у контейнерах залізничним магістральним транспортом) являється менш витратна порівнюючи її з «Технологією 1» (перевезення зернового вантажу у вагонах зерновозах залізничним магістральним транспортом), при всіх комбінаціях значень параметрів впливу, при цьому найбільший ефект складає 32195,10 гривень. Найбільший ефект при всіх можливих комбінацій порівняння складає 52874,60 гривень – при використанні «Технології 2» в порівнянні з «Технологією 3» (перевезення зернового вантажу у контейнерах автомобільним магістральним транспортом) при максимальних значеннях відстаней перевезення та мінімальному обсязі замовлення зернового вантажу. Керівництво компанії «Global Ocean Link» прийняло до розгляду питання про впровадження результатів в 2023 році. Результати дослідження можуть бути використані в організації роботи підприємств, які надають послуги по доставці зернових вантажів, в тому числі в контейнерах, на експорт з України в Європу.
Keywords: технологія; зернові вантажі; контейнер; математична модель; маршрут; економічний ефект