Автомобільний двигун потужністю 50 кВт на базі двигуна 4Ч 7,5/7,35. Частина 3. Застосування гібридної установки на легковому автомобілі - Бурлуцький, Микола Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У кваліфікаційній роботі бакалавра виконано проєктування двигуна потужністю 50 кВт на основі серійного прототипу 4Ч 7,5/7,35. Обґрунтовано вибір основних параметрів, необхідних для подальших технічних розрахунків. Здійснено повний теплотехнічний розрахунок робочого процесу спроєктованого двигуна, а також динамічний аналіз його роботи. Проведено розрахунок колінчастого вала на міцність, як однієї з найбільш навантажених деталей силового агрегату. У спеціальному розділі досліджено можливість інтеграції двигуна до складу гібридної силової установки з метою підвищення паливної економічності. Надано техніко-економічне обґрунтування доцільності впровадження системи безпосереднього впорскування палива у двигунах з іскровим запалюванням. Окремо розглянуто аспекти забезпечення безпеки життєдіяльності в умовах функціонування автотранспортного підприємства, а також виконано комплексну техніко-економічну оцінку ефективності розробки. За результатами оцінки встановлено, що рівень вібраційного впливу перебуває в межах, які відповідають чинним нормативним вимогам.
Keywords: малолітражний автомобільний двигун; динамічний розрахунок; питома витрата палива; економічний ефект