Огляд підходів до прискореного моделювання довгострокового старіння бітумних в’яжучих - Пиріг, Я. І.; Тетера, В. С.; Екімов, В. М.; Pyrig, Yan; Tetera, Vladyslav; Ekimov, Vitalii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У статті розглянуто сучасні стандартизовані методи старіння бітумних в’яжучих, подано їх переваги та недоліки. Проаналізовано підходи до прискореного моделювання довгострокового старіння бітумів, які застосовуються в різних країнах світу. Обґрунтовано необхідність стандартизації у вітчизняній дорожній галузі прискореного методу оцінювання довгострокового старіння бітумів, що дасть змогу на етапі вибору вихідних компонентів асфальтобетонної суміші прогнозувати її довговічність.
Review of approaches to accelerated modeling of long-term aging of bituminous binders
Keywords: бітум; старіння; короткострокове та довгострокове старіння; методи; bitumen; aging; short-term and long-term aging; methods; 665.775+621.785.784; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.108.0.268