Комплексне еколого-аналітичне оцінювання впливу системи «АДС» на складники довкілля в процедурі ОВД - Адамова, Ганна Вячеславівна; Adamova, Hanna Vyacheslavivna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Розглянуто можливість здійснення ОВД на основі системного аналізу та зазначено ефективний алгоритм дій у процесі оцінювання впливу експлуатації автомобільної дороги на довкілля. Проведено декомпозицію впливу автомобільних доріг на довкілля за рівнями, що узгоджуються з принципами структуризації МАІ. Проаналізовано наукові праці та нормативні документи й визначено необхідні параметри для оцінювання впливу автомобільної дороги на навколишнє природне середовище (НПС) та заходи зменшення цього впливу. Розроблено складну ієрархічну структуру оцінювання впливу системи «АДС» на складники НПС, відповідно до неї проведено комплексне еколого-аналітичне оцінювання для ділянки дороги М-29 Харків – Дніпро та перевірено адекватність розробленої ієрархічної структури з допомогою досліджень на обраній ділянці дороги.
The place of comprehensive environmental and analytical assessment of the impact of the "CRE" system on environmental components in the EIA procedure
Keywords: система «автомобіль – дорога – середовище» (АДС); оцінювання впливу на довкілля (ОВД); системний аналіз; експертно-аналітичне оцінювання; навколишнє природне середовище (НПС); метод аналізу ієрархій (МАІ); "Car-Road-Environment" system; environmental impact assessment; system analysis; expert-analytical assessment; hierarchy analysis method; 502.37:504.05:625.7; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.102.0.37