Розробка інформаційної моделі віртуального складу для оптимізації логістичних процесів - Бондаренко, Юрій Валентинович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В роботі розглянуто проблему зростання навантаження на складські системи та ускладнення управління логістичними потоками в умовах розподіленої мережі. Запропоновано підхід до формалізації даних і станів у форматі віртуального складу, який об’єднує інформацію з кількох фізичних складів. Метою роботи є підвищення ефективності функціонування віртуального складу за рахунок розробки інформаційної моделі для оптимізації логістичних процесів підприємства. Об’єкт дослідження – логістична система підприємства. Предмет дослідження – інформаційна модель віртуального складу. У дослідженні застосовано методи системного й структурного аналізу, інформаційного моделювання та елементи порівняльного аналізу підходів до управління складськими процесами. Розроблено логічну структуру даних, канонічний формат події та каталог подій, модель станів відправлення з правилами валідності переходів і механізми забезпечення узгодженості даних. Запропоновано індекс готовності вузла VIndex та аудит управлінських дій, що підвищує прозорість і відтворюваність рішень. Оцінка ефективності показала, що застосування моделі може скорочувати час обробки замовлень і підвищувати точність контролю запасів, що робить її придатною для підвищення продуктивності логістичних систем.
Keywords: логістика; віртуальний склад; інформаційна модель; управління логістичними процесами; подієва модель; Event Sourcing; модель станів відправлення