Метод визначення форми об’єкту з використанням евклідової відстані між рядками та стовпцями матриці відеокамери на основі інтелектуальної інформаційно-вимірювальної технології. - Клягін, Павло Валерійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – розробка методу та інтелектуальної інформаційновимірювальної технології визначення контурів об’єктів на довільному фоні з використанням евклідової відстані між рядками та стовпцями матриці відеокамери для завдань виявлення наземних орієнтирів автономними мобільними роботами. Об’єкт дослідження – процеси визначення меж і форми об’єктів у системах комп’ютерного зору на основі цифрових зображень. Предмет дослідження – методи та алгоритми визначення контурів об’єктів з використанням евклідової відстані між рядками та стовпцями матриці відеокамери в інтелектуальних інформаційно-вимірювальних системах. В кваліфікаційній роботі виконано аналіз сучасних методів визначення контурів об’єктів на зображеннях, досліджено властивості евклідової відстані між рядками та стовпцями матриці відеокамери та обґрунтовано доцільність її використання для визначення контурів об’єктів. Запропоновано метод оцінювання контурів об’єктів з використанням інтелектуальної інформаційновимірювальної системи комп’ютерного зору, що забезпечує ефективну роботу систем навігації автономних мобільних роботів.
Keywords: комп’ютерний зір; виявлення контурів; підматричний аналіз; трансформація евклідової відстані; визначення форми об’єктів; нейронна мережа; інтелектуальна інформаційно-вимірювальна система