Дослідження впливу складів піщаних бетонів на їх усадку при твердінні - Костенко, Владислав Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
У роботі розглянуто особливості впливу компонентів складу піщаного бетону на повітряну усадку при твердінні. Розглянуто питання щодо впливу повітряної усадки на фізико-механічні та експлуатаційні властивості бетону. Особливу увагу приділено встановленню експериментальних залежностей впливу хімічних добавок - прискорювачів твердіння, суперпластифікаторів, а також мінеральних добавок - мікронаповнювачів на розвиток деформацій усадок у часі. Необхідність проведення досліджень обумовлено тім, що розвиток деформацій усадки призводить до розтріскування бетонів, а в подальшому й до руйнування.
Keywords: суперпластифікатор; прискорювач твердіння; метакаолін; цементо-пісчані розчини; усадка; морозостійкість