Управління витратами на якість як складова концепції стратегічного управління витратами портового оператору - Наврозова, Ю. О.; Navrozova, Yuliya (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
В статті розглянуто основні складові концепції стратегічного управління витратами, існуючі підходи до управління витратами на якість та обґрунтований вибір моделі управління витратами на процеси, яка може бути органічною складовою концепції стратегічного управління витратами портового оператору. Поза увагою вчених залишилося взаємоузгодження концептуальних підходів до управління витратами в цілому та на якість зокрема, з урахуванням особливостей портової продукції та послуг. Основними складовими концепції стратегічного управління витратами є: концепція ланцюга вартості продукції; концепція стратегічного позиціонування; концепція факторів, що визначають або створюють витрати. Стратегічне управління витратами залежить в тому числі від такого фактору, як всебічне управління якістю. Управління витратами на якість базується на одному з чотирьох підходів: управління витратами за підходом Тагучі, традиційне управління витратами на якість, управління вартістю низької якості та управління витратами на процеси. Новизна статті полягає в побудові ланцюга якості портової продукції та послуг, який враховує специфіку діяльності портового оператору, обґрунтованому виборі моделі управлінні витратами на процеси на підставі порівняння її з традиційною та стратегічною концепціями управління витратами. Процесний підхід передбачає виділення витрат на відповідність процесу та витрат і втрат внаслідок невідповідності, та управління за ним здійснюється в рамках ланцюга якості. Управління витратами на якість процесу органічно вписується в концепцію стратегічного управління витратами. В основі обох концепцій лежать стратегічний погляд, лідерство, ризикованість та процесний підхід.
Cost quality management as an constituent of the strategic cost management of port operators
Keywords: управління витратами; управління витратами на якість; ланцюг якості; процес; портова продукція; cost management; quality related cost management; quality chain; process; port product; 519.8 63:656.615.003