Підвишення зносостійкости аксіально-плунжерних насосів - Моргунов, Владислав Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження - сталь 20Х2Н4А для об`ємних гідроприводів с наступною термообробкою Мета роботи – підвищення зносо- і корозійної стійкості деталей пар тертя об’ємного гідроприводу. Методи дослідження – при проведенні досліджень був проведений хімічний аналіз матеріала, проведені ізносні випробування, визначений коефіцієнт тертя, проведені випробування на корозійну стійкість Аналіз досвіду експлуатації машин різного призначення показав, що основною причиною їх виходу з ладу є знос робочих поверхонь прецизійних вузлів тертя деталей. Вибір матеріалів пар тертя, що забезпечує підвищення їх ресурсу вище досягнутого рівня – важливе завдання. Вирішення його залежить від конструкції та призначення вузла, технології виробництва, умов експлуатації, від вимог до властивостей деталей, терміну їх служби та надійності з урахуванням вартості матеріалів і їх дефіцитності, витрат на виготовлення деталей з вибраного матеріалу та експлуатаційних витрат. В роботі науково обґрунтовано, вибрано та експериментально доведено переваги сталі 20Х2Н4А в якості основного матеріалу і запропоновані оптимальні режими її термічної обробки. Це забезпечує високу зносостійкість та корозійну стійкість, а також значне зниження коефіцієнта тертя порівняно з іншими сталями.
Keywords: плунжер; поршень; хіміко-термічна обробка; знос; зносостійкість; корозійна стійкість; аксіально-плунжерний