Вдосконалення технології плазмової різки на верстатах з ЧПУ при виготовленні дисків - Савченко, Ігор Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В роботі визначено переваги плазмового різання листового металу на верстатах з ЧПУ перед класичними технологіями виготовлення деталей, розглянуто процес утворення плазмового струменю, його температурний вплив на листовий метал, причини виникнення дефектів на кромках деталей. Проведено експериментальні дослідження впливу режимів плазмового різання та ступеня зношеності сопел, що формують плазмовий струмінь, на якість деталей, що виготовляються з листового матеріалу, впливу кута нахилу ділянки траєкторії входу плазмового струменю відносно контуру деталі на величину каверни на кромці деталей, що виготовляються з листового матеріалу. Виконано експериментальне дослідження впливу радіусу штучного виступу в точці входу плазмового струменю на величину каверни на кромці деталей, що виготовляються з листового матеріалу та визначено його оптимальний радіус. Проведено комп’ютерне моделювання напружень та деформацій у деталях типу «диск», виготовлених плазмовим різанням з листового металу різної товщини.
Keywords: деформація; диск; каверна; кромка деталі; листовий метал; напруження; плазмове різання; температура