Удосконалення робочого обладнання машини для прибирання вулиць - Можин, Артем Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – технологічний процес прибирання поверхні підмітально-прибиральними машинами. Мета роботи – розробка робочого обладнання підмітально-прибиральної машини для використання для прибирання доріг та тротуарів. Метод дослідження – аналітично–графічний. Виконано огляд інформаційних джерел і конструкцій підмітально-прибиральних машин різних виробників, провели аналіз особливостей розрахунку робочого процесу щітки підмітально-прибиральної машини. Виконано вибір основних параметрів та здійснено розрахунок основних вузлів підмітально-прибиральної машини, проведено тяговий розрахунок та визначення балансу потужності, виконано розрахунок на міцність пальця, який з’єднує раму робочого обладнання з рамою тягача. Розроблено заходи з охорони праці в надзвичайних ситуаціях. Обчислено економічний ефект від впровадження у виробництво підмітально-прибиральної машини.
Keywords: підмітально-прибиральна машина; підмітання; щітка циліндрична; щітка лоткова; безпека; ефективність; економічна єфективність