Дослідження параметрів функціонування тролейбусного маршруту № 12 міста Дніпро - Волосач, Дмитрій Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Надійна робота міського пасажирського транспорту визначається як один із ключових показників якості життя населення в місті. В умовах зростаючого різноманіття запитів населення, що включає в себе різні просторові і годинні характеристики, організація та управління пасажирськими перевезеннями стає складною задачею. Таким чином, виникає необхідність отримання об’єктивної інформації щодо інтенсивності пасажиропотоку, складу пасажиропотоку і особливостей споживання послуг міського пасажирського транспорту. Крім того, важливим є визначення і прогнозування попиту пасажирів на різні типи рухомого складу. Це дає можливість ефективно відповідати на змінні потреби населення, оптимізувати мережу міського пасажирського транспорту, а також розробляти стратегії покращення якості і доступності пасажирських перевезень в місті. Такий підхід сприяє створенню більш ефективних та зручних для громади систем міського транспорту. У першому розділі кваліфікаційної роботи представлені результати аналізу існуючих методів обстеження пасажиропотоків і основних режимів роботи водіїв та транспортних засобів при здійсненні перевезень пасажирів у межах міста. Другий розділ присвячено проведенню оцінку поточного стану тролейбусної маршрутної мережі міста Дніпро та розроблено методику вибіркового обстеження пасажиропотоків. У третьому розділі проаналізовано результати обстеження у робочі та вихідні дні, виявлено динаміку змін інтенсивності пасажиропотоків. У четвертому розділі роботи представлено аналіз структури пасажиропотоків за маршрутами тролейбусної мережі міста Дніпро, що слугує основою для подальших висновків щодо ефективності функціонування окремих напрямків і перспектив удосконалення транспортної системи міста, визначено закономірності розподілу пасажиропотоків між окремими маршрутами та зупиночними пунктами з урахуванням типового навантаження в різні періоди доби. Отримані результати становлять цінну основу для прийняття обґрунтованих рішень у сфері транспортного планування, а також можуть бути використані міськими органами влади, перевізниками та фахівцями з транспортного моделювання для вдосконалення мережі міського електротранспорту.
Keywords: маршрут; маршрутна мережа; міський пасажирський транспорт; пасажиропотік; тролейбусні маршрути