Сонячні зарядні станції для електромобілів. Частина 1 : Дослідження мережевої сонячної зарядної станції потужністю 30 кВт - Поляков, Яким Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – аналіз основних видів сонячних електростанцій з розбудовою мережевої сонячної зарядної станції для електромобілів. Об'єкт роботи – процес перетворення сонячної енергії в електричну. Предмет роботи – мережева сонячна зарядна станція. У роботі досліджено розробку мережевої сонячної зарядної станції для електромобілів потужністю 30 кВт. Проведено аналіз літературних джерел за темою дипломної роботи та розглянуто питання щодо можливості зарядки електромобілів за допомогою фотоелектричної енергії. Проведено аналітичний огляд різних рівнів заряду електромобілів змінним та постійним струмом. Докладно розглянуті режими та стандарти заряду електромобілів на американському, європейському, китайському та японському ринках. Проведено порівняння рівнів заряду електромобілів згідно з різними міжнародними стандартами. Проведено розбудову та виконано розрахунок генерації електроенергії мережевої сонячної зарядної станції для електромобілів потужністю 30 кВт. За рік роботи розроблена сонячної зарядна станція здатна згенерувати 38,68 МВт·год. Використання запропонованої конфігурації мережевої сонячної зарядної станції для електромобілів дозволить знизити викиди CO2 при генерації електроенергії до 28,8 т на рік. Результати роботи доцільно використовувати при проектуванні сучасних зелених, поновлювальних джерел електроенергії та сонячних зарядних станцій для електромобілів.
Keywords: сонячна зарядна станція; сонячна панель; сонячний колектор; електромобіль; фотоелектрична енергія