Вдосконалення системи допомоги водія за рахунок часткової автоматизації керування - Молєв, Олександр Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єкт дослідження – процес дослідження, моделювання та вдосконалення системи допомоги водія. Мета дослідження – підвищення безпеки, комфорту та зручності транспортних засобів за рахунок вдосконалення системи допомоги водія. Метод дослідження – модель адаптивного круїз-контроля, модель системи допомоги при зміні смуги руху, дискретна гібридна стохастична модель (Discrete Hybrid Stochastic Model (DHSA)), контролер пропорційної похідної (PD Controller), модель прогнозованого керування (Model Predictive Control (MPC)). Предмет дослідження – системи допомоги водія. Дипломна робота магістра присвячена актуальній тематиці, що дозволяє підвищити безпеку, комфорт та зручність транспортних засобів за рахунок вдосконалення системи допомоги водія ADAS. Проведено дослідження та моделювання систем допомоги при зміні смуги руху та адаптивного круїз-контроля на основі дискретної гібридної стохастичної моделі прогнозного керування та за допомогою пі-контролер пропорційної похідної. Для підвищення безпеки та ефективності проведена розробка вдосконаленої системи допомоги водієві за рахунок часткової автоматизації керування. Запропонована система базується на передових методах сприйняття, автоматизації транспортних засобів та зв’язку між транспортними засобами (Vehicle to Vehicle (V2V)) та з інфраструктурою (Vehicle to Infrastructure (V2I)). Розглянути питання охорони праці та визначена оцінка економічної ефективності. За результатами дослідження сформульовані висновки.
Keywords: автоматизація керування; система допомоги водія; транспортний засіб; круїз-контроль; інтелектуалізація