Модернізація двобалкового мостового крану вантожопідйомністю 10 т - Карташов, Євгеній Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єктом дослідження виступає двобалковий мостовий кран вантажопідйомністю 10 т. Під час опрацювання теоретичних матеріалів для кваліфікаційної роботи застосовано методи аналізу та аналітичні підходи. Крім того, враховано положення теорії надійності, теорії ймовірностей і математичної статистики. Метою дослідження є збільшення ефективності роботи двобалкового мостового крана шляхом впровадження додаткового механізму підйому та опускання вантажів. У роботі доведено важливість використання комп’ютерного моделювання для формування оптимальних конструкторських рішень під час проектування вузлів, деталей і механізмів мостових кранів. Подано послідовність проектування крана та встановлено взаємозв’язки між енергетичними параметрами механізмів пересування і підйому вантажів. Проаналізовано основні принципи вибору та розрахунку конструктивних елементів мостового крана при роботі з вантажами масою від 2 до 10 тонн. Виконано економічне обґрунтування використання крана. Розглянуто вимоги з охорони праці під час його експлуатації, а також питання безпеки у надзвичайних ситуаціях.
Keywords: мостовий кран; вантажопідйомність; продуктивність; надійність; механізм підйому; механізм пересування; допоміжний механізм; економічний ефект