Розробка раціональних параметрів металевої конструкції автогрейдера - Алексєєв, Олександр Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Дослідження реальних умов експлуатації автогрейдерів свідчать, що істотна частка відмов і пошкоджень припадає саме на їх металоконструкції, які в процесі роботи зазнають значних статичних і динамічних навантажень. Частка таких відмов становить близько 34 % від загальної кількості поломок машини, що є доволі високим показником. Це, у свою чергу, призводить до суттєвого зростання витрат на технічне обслуговування і ремонт, збільшення простоїв техніки, а також до зниження її загальної експлуатаційної надійності та ефективності використання в дорожньо-будівельному виробництві. З метою зменшення кількості відмов і підвищення ресурсу роботи автогрейдерів важливого значення набуває застосування аналізу стану конструкцій з урахуванням реальних умов експлуатації. У результаті це дозволяє не лише знизити експлуатаційні витрати, пов’язані з обслуговуванням і ремонтом машини, а й підвищити її надійність, довговічність і забезпечити зростання продуктивності під час виконання дорожніх робіт.
Keywords: автогрейдер; металоконструкції; навантаження; розрахункові положення; напруження; експериментальне дослідження; робочі операції