Адаптація організаційних структур управління до умов VUCA-середовища - Івкова, Вікторія Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В роботі удосконалено методичний підхід до вибору типу організаційної структури управління автотранспортним підприємством з урахуванням рівня VUCA-середовища та фактичної ефективності чинної організаційної структури, який відрізняється інтегральністю в прийнятті управлінських рішень, що базується на поєднанні: якісної оцінки чотирьох VUCA-параметрів, розрахунку інтегрального коефіцієнта ефективності структури, використання адаптивної матриці відповідності типів організаційних структур до виявлених умов. Обґрунтовано підходи до трансформації структур управління на підприємствах транспортно-логістичної сфери в умовах VUCA-навантаження шляхом використання інформаційного підходу, що передбачає кількісне визначення трьох видів складності з подальшим розрахунком коефіцієнтів цілісності та самостійності як критеріїв адаптивності структури. Практичне значення роботи полягає в тому, що розроблені рекомендації дозволяють забезпечити адаптацію підприємства до нестабільного зовнішнього середовища, підвищити ефективність внутрішніх процесів і створити основу для стійкого розвитку.
Keywords: адаптація; організаційна структура управління; зовнішнє середовище; внутрішнє середовище; vucaсередовище; трансформація