Аналіз сучасних конструктивних рішень військових мостів - Ляшенко, Євген Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
У роботі наведені детальний опис військових мостів країн НАТО, мостів країни агресора, механізовані військові мости та модульні мости. Розглянуто історію їх розвитку, конструкцію прогонових будов та аванбеків, вантажопідйомність, швидкість разгортання. Визначено тенденції зміни конструктивних рішень таких мостів. Наведено вимоги, які виникли до прогонових будов сучасних військових мостів. Надано рекомендації по використанню тих чи інших конструктивних систем для подолання конкретних перешкод.
Keywords: військовий міст; прогонова будова; навантаження; аванбек; несна здатність; випробування