Оцінка економічного потенціалу підприємства та розробка шляхів його вдосконалення - Абдельрахман, Манаф Майсара (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єктом кваліфікаційної роботи виступає економічний потенціал підприємства як сукупність ресурсів і можливостей. Основною метою даної кваліфікаційної роботи є дослідження економічного потенціалу підприємства та розробка практичних рекомендацій для підвищення ефективності його використання. Предметом кваліфікаційної роботи є процеси формування, використання та управління економічним потенціалом підприємства, спрямовані на забезпечення його ефективності, конкурентоспроможності та стійкого розвитку. У процесі дослідження були використані методи: аналізу та синтезу – для вивчення теоретичних основ економічного потенціалу та його складових; порівняльного аналізу – для оцінки динаміки та структури основних показників; економіко-статистичний метод – для аналізу кількісних показників економічного потенціалу підприємства; графічного методу – для візуалізації результатів аналізу; метод моделювання – для розробки рекомендацій щодо підвищення ефективності використання економічного потенціалу. Результатами дослідження є узагальнення теоретичних підходів до визначення економічного потенціалу підприємства та проведення комплексного аналізу його складових, що дозволило виявити ключові проблеми та резерви. На основі отриманих даних розроблено практичні рекомендації для підвищення ефективності використання потенціалу та забезпечення стійкого розвитку підприємства.
Keywords: економічний потенціал; складові потенціалу; фінансовий потенціал; виробничий потенціал; трудовий потенціал; інноваційний потенціал; інформаційний потенціал; соціальний потенціал