Aналіз технічної досконалості міських тролейбусів з автономним рухом - Войтків, Станіслав Володимирович; Voytkiv, Staniskav (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Тролейбусний транспорт, як один з видів екологічно чистого транспорту, застосовується для перевезень пасажирів у понад 280 містах багатьох країн світу. У 20-у столітті, поряд з традиційними тролейбусами, все ширшого застосування набувають тролейбуси з автономним рухом. Проте, в нашій державі тролейбуси з АХ, виготовлені українськими підприємствами, лише у чотирьох екземплярах проходять експлуатаційні випробування. Метою роботи являється оцінка технічної досконалості міських тролейбусів різних типів та вибір оптимального типу тролейбуса з АХ для проектування та організації дрібносерійного виробництва на підприємствах України та подальшої їх експлуатації на міських та приміських маршрутах. Розроблено п’ять варіантів ескізних проектів міських тролейбусів різних типів, запропонована методика та проведено аналіз їх конструктивних і експлуатаційних параметрів, на основі якого обґрунтований вибір типу міського тролейбуса з АХ для проектування перспективних конкурентоспроможних моделей або модифікацій, які найбільш придатні для застосування у системах міських та приміських перевезень пасажирів на даному етапі економічного розвитку України.
Analyzing technical perfection of city trolleybuses of autonomous running
Keywords: тролейбусний транспорт; тип тролейбуса; технічна досконалість тролейбуса; пасажировмістимість тролейбуса; параметри мас тролейбуса; автономний пробіг; міська інфраструктура; trolleybus transport; type of trolleybus; technical perfection of the trolleybus; passenger capacity of the trolleybus; mass parameters of the trolleybus; autonomous mileage; city infrastructure; 629.341; 10.30977/VEIT.2022.22.0.1