Удосконалення процесу упорскування паливної апаратури дизеля 6ЧН 8,8/8,2 номінальною потужністю 100 кВт - Шарапов, Євген Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – автомобільний дизель 6ЧН 8,8/8,2. Цей дизель розробляється вперше за прямою участю кафедри ДВЗ ХНАДУ і базується на науково-технічних рішеннях і елементній базі дизеля ДА15. Водночас двигун отримав вищі показники ефективності завдяки удосконаленню процесу упорскування палива оригінальною форсункою. Мета роботи – Розробка оригінальної форсунки для удосконалення процесу упорскування палива нового автомобільного дизеля 6ЧН 8,8/8,2, розрахунок робочого процесу, сил та крутних моментів у двигуні та розрахунок на міцність елемента шатунної групи. В роботі розроблено проєкт автомобільного дизеля потужністю 100 кВт на базі двигуна ДА15 з оригінальною паливною форсункою. Виконано розрахунок робочого процесу двигуна на режимі номінальної потужності, динамічний розрахунок, розрахунок на міцність елемента шатунної групи. Наведено економічне обґрунтування необхідності проектування дизеля, а також розглянуте питання безпеки при випробуваннях дизеля.
Keywords: дизель; робочий процес; динамічний розрахунок; розрахунок на міцність; форсунка; диференціальний поршень; економічне обгрунтування; охорона навколишнього середовища