Дослідження властивостей ЗТВ зварних з'єднань чавунів - Музика, Елеонора Костянтинівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі виконується дослідження процеси формування щільних і добре оброблюваних зварних з'єднань з конструкційного чавуну. Мета роботи: 1. Провести аналіз зварюваності конструкційних чавунів, застосовуваних зварювальних матеріалів. 2. Розробити методику дослідження. 3. Розробити рекомендації щодо застосування технологічних і металургійних заходів для отримання міцних і добре оброблюваних з'єднань з конструкційних чавунів. В результаті виконаного дослідження розроблений комплекс заходів забезпечення якості з'єднань при дугового зварювання без попереднього підігріву і подальшої термічної обробки. Висока якість зварних з'єднань конструкційних чавунів можливо при виконанні наступних умов: - межа міцності з'єднань при випробуванні на розтяг повинен бути не нижче 80% заданого мінімальної межі міцності зварюваного чавуну; - з'єднання, виконані з жорстким закріпленням елементів або безпосередньо на корпусних деталі, повинні бути непроникними при їх випробуванні гасової пробою або гідравлічним тиском відповідно до призначення виробу; - обробка з'єднань ріжучим інструментом не повинна викликати істотних труднощів.
Keywords: чавун; зварювання; зона термічного впливу (ЗТВ); тріщиностійкість