Управління кадровим потенціалом підприємства - Мацуга, Сергій Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єктом дослідження є кадровий потенціал підприємства, що включає в себе сукупність знань, навичок, умінь та компетенцій працівників, які забезпечують його ефективну діяльність. Метою роботи є аналіз сучасних підходів до управління персоналом та розробка рекомендацій щодо підвищення ефективності управління кадровим потенціалом підприємства. Предметом дослідження є концептуальні та прикладні методи та інструменти управління кадровим потенціалом. У процесі дослідження були використані методи: узагальнення та групування; аналіз і синтез; системний і комплексний підходи; графічний метод та математико-економічні методи. У дослідженні, ґрунтуючись на вивченні теоретичних аспектів визначили сутність та зміст кадрового потенціалу на підприємстві. На основі аналізу літературних джерел визначено кілька ключових факторів, що впливають на кадровий потенціал підприємства та є визначальними для формування і розвитку кадрового потенціалу підприємства. Проведено аналіз основних методів оцінки кадрового потенціалу підприємства та впровадження інформаційних технологій в плануванні кадрового потенціалу дозволяє ефективно вимірювати, розвивати та оптимізувати компетенції, навички і продуктивність працівників, сприяючи підвищенню загальної ефективності організації. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що вони можуть бути використані для вдосконалення процесів управління кадровим потенціалом підприємства. Розроблені рекомендації допоможуть сформувати ефективну кадрову політику, що враховує специфіку діяльності підприємства та його конкурентне середовище.
Keywords: кадровий потенціал; управління кадрами; фактори впливу; оцінка; інформаційні технології