Проєкт реконструкції автомобільної дороги державного значення М-14 Одесса ‒ Мелітополь ‒ Новоазовськ (на м.Таганрог) на ділянці км 118+832 ‒ км 126+000 у Миколаївській обл. - Гахов, Максим Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
В дипломній робот розглянуті питання реконструкції ділянки дороги загального користування державного значення М-14 Одеса‒Мелітополь‒Новоазовськ (на м.Таганрог) на ділянці км 118+832 ‒ км 126+000. Зростання інтенсивності руху, зміни складу транспортного потоку, приводять до збільшення навантаження і негативного впливу на дорожній одяг. Результати обстеження ділянки до реконструкції дозволили встановити значну кількість деформацій, як покриття так і руйнування узбіччя та кромки дороги. У зв'язку з цим прийнято рішення по реконструкції даної ділянки та переведення її від ІІ до Іб категорії із 4 смугами руху та розділювальною смугою, шириною проїзної частини 3,75 м поза населеним пунктом, а 3,25 м в межах населеного пункту. При плануванні траси зберігається вісь існуючої дороги, також перебачено 8 кутів повороту. Повздовжній профіль має керівну відмітку 0,43 м, а найбільший поздовжній ухил складає 58 ‰. Забудова насипу земляного полотна передбачена із суглинків. Поперечний профіль передбачено 4 типів. Поверхневі води передбачено відводити за допомогою водовідвідних канав та залізобетонних труб. Передбачено влаштування дорожнього одягу із цементобетонним покриттям та тонкошарових литих емульсійно-мінеральних сумішей. Розроблені заходи по покращенню умов та безпеки руху. З цією метою встановлені нові дорожні знаки, бар'єрне та парапетне огородження і нанесена розмітка. Проведено розрахунки поточних витрат за умов реконструкції ділянки дороги.
Keywords: автомобільна дорога; інтенсивність руху; реконструкція; безпека руху; транспортний потік