Особливості застосування самоущільнюючого бетону в інфраструктурному будівництві - Неєлов, Михайло Антонович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню особливостей застосування самоущільнюючого бетону (СУБ) в інфраструктурному будівництві. У роботі проаналізовано ключові реологічні властивості СУБ, методи їх контролю та вплив мінеральних добавок на міцність і довговічність конструкцій. Обґрунтовано технологічні переваги СУБ над традиційним віброваним бетоном, зокрема в умовах густого армування та складних форм. На основі аналізу світового досвіду, зокрема будівництва мосту Цзунсі, доведено техніко-економічну ефективність технології. Визначено стратегічне значення впровадження СУБ для швидкої та якісної повоєнної відбудови об’єктів критичної інфраструктури України.
Keywords: самоущільнюючий бетон; реологія; мостові конструкції; суперпластифікатори; мобільність суміші; довговічність; транспортна інфраструктура