Значення соціальної сфери в системі функціонування сільських територій - Бреус, Д. К.; Breus, D. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Метою статті є аналіз складових соціальної сфери сільських територій, визначення напрямів сільського розвитку та виокремлення індикаторів розвитку соціальної сфери сільських територій. Методика дослідження: метод аналізу та синтезу, системний підхід, метод узагальнення, метод класифікації, графічний метод. Результати: У ході дослідження було проведено аналіз ролі та функції соціальної сфери в системі сільських територій, згруповано та класифіковано функції сільських територій. Соціальна сфера є багатовимірною та налічує значний перелік груп об’єктів, аналіз адміністративно-територіального устрою території України показав, що із 1469 громад України, 1069 громад є сільськими та селищними. При цьому, на території цих громад загалом проживає та працює 30,6% населення України, за структурою, економічно активне сільське населення працездатного віку становить 5,18 млн. осіб, при цьому рівень зайнятості сільського населення в 2021 році становив 62%, а рівень безробіття становить 11,2%, що є відносно високим показником. Це підкреслює ключову роль сільських територій в системі соціально-економічного розвитку країни та необхідність покращення соціальної сфери з метою підвищення життя та добробуту сільського населення, підтримки сільського господарства і також сприятиме зменшенню міграції з сільських територій та збільшенню їх соціальної привабливості. А індикатори розвитку соціальної сфери забезпечать кількісне та якісне визначення ефективності заходів, спрямованих на покращення соціальних умов на сільських територіях. Наукова новизна: полягає у розробці комплексного підходу до оцінки значення соціальної сфери у системі сільських територій, враховуючи її роль у забезпеченні розвитку території, покращенні добробуту населення задовольняючи їх всіма необхідними послугами. Практична значущість: запропоновані напрями розвитку сільських територій ти групи індикаторів розвитку соціальної сфери дозволять сільським громадам розширити можливості проведення аналізу об’єктів соціальної сфери сільських територій задля визначення привабливості окремих сільських територій.
The importance of the social sphere in the system of functioning of rural areas
Keywords: соціальна сфера; соціальна інфраструктура; сільські території; сталий розвиток; управління; social sphere; social infrastructure; rural areas; sustainable development; management; 332.14+351.83/.84](477-22); https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.34.46