Дослідження особливостей будови електромеханічного приводу зчеплення трансортних засобів категорії М1 - Симонов, Валентин Іванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В ході виконання кваліфікаційної роботи магістра було проведено аналіз різних варіантів виконання електромеханічного приводу зчеплення. У результаті проведеного аналізу виявлено, що переважна більшість конструкцій використовує електродвигуни постійного струму. Основною відмінністю в будові електромеханічних приводів зчеплення можна вказати спосіб перетворення обертального руху валу двигуна у поступальний рух штока. В ході виконання кваліфікаційної роботи магістра було проведено функціональний розрахунок зчеплення транспортного засобу категорії М1. В результаті розрахунку було встановлено, що для керування зчепленням можна використовувати електродвигун потужністю близько 100 Вт. Також було проведено розрахунок по визначенню конкурентоспроможності розробки та досліджено заходи з охорони праці при експлуатації транспортного засобу. Результати кваліфікаційної роботи можуть бути використані при проєктуванні трансмісій легкових автомобілів або модернізації вже існуючих.
Keywords: трансмісія; зчеплення; крутний момент; електродвигун; виконавчий механізм