Дослідження процесу гальмування механізму головного підйому мостового крану в/п 20 т. - Заярний, Данило Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – процес гальмування механізму головного підйому мостового крана вантажопідйомністю 20 т. Мета роботи – удосконалення процесу гальмування механізму підйому для підвищення надійності роботи мостового крана і зменшення динамічних навантажень у механізмах. Метод дослідження – теоретичний аналіз, розрахунковий експеримент та моделювання роботи механізмів гальмування з використанням сучасного інженерного програмного забезпечення. У роботі виконано аналіз існуючих конструкцій колодкових гальм та їх приводів. Розглянуто електромагнітні, електромеханічні та електрогідравлічні штовхальники. Виявлено, що найбільш ефективним є використання електрогідравлічного штовхальника завдяки його плавній роботі, надійності та можливості роботи з високою частотою включення. Проведено розрахунок гальмівного моменту, вибір і перевірку гальма на основі нормативних даних. Визначено залежності температури тертя у вузлах гальмування від режимів роботи механізму. Запропоновано рекомендації для покращення характеристик гальмівного пристрою мостового крана. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – створення адаптивних гальмівних систем з автоматизованим регулюванням характеристик залежно від робочих умов, що забезпечить підвищення ефективності роботи підйомно-транспортних механізмів.
Keywords: гальмування; механізм підйому; мостовий кран; електрогідравлічний привід; розрахунок; динамічні навантаження