Мультиагентні системи для отримання інформації про стан дорожнього середовища - Червень, Костянтин Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Робота присвячена дослідженню та розробці мультиагентної системи збору інформації про стан дорожнього середовища. Актуальність теми зумовлена потребою ефективного моніторингу дорожніх умов для забезпечення безпеки руху та своєчасного обслуговування доріг. У роботі розглянуто теоретичні основи мультиагентних систем: визначення агентів, їхні типи, архітектури та принципи взаємодії. Проведено огляд застосування мультиагентних систем у транспортній галузі, зокрема для моніторингу стану доріг – від інтелектуальних транспортних систем до систем спільного отримання даних про дорожні умови. Представлено практичну реалізацію фрагмента мультиагентної системи Python із використанням бібліотек spade, aiohttp та flask для збору, обробки та передачі даних про стан дорожнього покриття. Реалізовано агентів-сенсорів, що передають дані про дорожні умови, та координаційного агента, що агрегує інформацію і надає її споживачам (напр. через веб-інтерфейс). Наведено результати тестування фрагмента системи, включаючи графічні та табличні матеріали, що демонструють роботу агентів та отриману інформацію. У висновках підсумовано результати, відзначено ефективність підходу та можливі напрями подальшого розвитку. Додатки містять фрагменти програмного коду, приклади вихідних даних (JSON) і знімки екрана роботи системи.
Keywords: мультиагентна система; програмний агент; дорожнє середовище; моніторінг; дорога; інтелектуальна транспортна система; python; spade; дорожнє покриття