Модернізація самохідного шасі МТ-16 додатковим встановленням екскаваторноґо обладнання - Гринченко, Марія Володимирівна (My University, 2025)
Виконано огляд конструкцій сучасних машин для прокладання трубопроводів безтраншейним методом, визначені основні параметри екскаватора, розрахунок машини. Визначення діючих навантажень, розрахунки на міцність вузлів і деталей, питання охорони праці, визначення економічної ефективності розробки. Відмінністю розробки є використання малогабаритного трактора Т 16 з допоміжним екскаваторним обладнанням. Проведено порівняльний розрахунок економічних показників методами виламування і траншейним методом. З розрахунків трудомісткість траншейного способу у 3,5 рази більша з способом «Виламування».
Keywords: трубопровід; приямок; засоби механізації; розрахунок на міцність; робочий орган; діючі сили; охорона праці; економічний ефект