Обґрунтування вибору наномодифікаторів ливарних алюмінієвих сплавів - Цокур, Н. І.; Мороз, Я. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Вивчено вплив модифікування дисперсними композиціями на зеренну структуру та механічні властивості промислових алюмінієвих сплавів. Алюмінієві сплави АЛ4, АЛ4С АК7ч модифікували дисперсним порошком B4C розміром часток до 200 нм. Розрахована кількість модифікатору для введення у розплав. Проведені плавки сплавів АЛ4, АЛ4С АК7ч у вихідному стані та з обробкою розплавів Mg2Sі. Встановлено залежності розміру частинок та кількості модифікатора на механічні властивості сплавів. Встановлено механізм взаємодії модифікатора з алюмінієвим розплавом під час кристалізації.
Justification of the choice of nanomodifiers for found aluminum alloys
Keywords: алюмінієвий сплав; структура; механічні властивості; дисперсний модифікатор; 669.715