Розробка діагностичного посту з контролю викидів шкідливих речовин у відпрацьованих газах автомобілів на станції технічного діагностування - Зінченко, Дмитро Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – технологічний процес зміни технічного стану автомобілів за показниками токсичності. Мета роботи – підвищення екологічної безпеки автомобіля за рахунок своєчасного контролю змісту викидів шкідливих речовин у відпрацьованих газах. Методи дослідження – аналітична обробка джерел, систематичне вивчення об'єктів, розгляд об'єкта як системи взаємопов'язаних елементів. В роботі запропоновано технічне рішення проекту станції технічного обслуговування для легкових автомобілів на базі ДЕУ Ланос. Згідно завданню було проведено розрахунки виробничої програмі, відзначено необхідну кількість ремонтних робочих та робочих постів, розрахована площа кожної дільниці та загальну площу виробничого корпусу. В роботі розроблені креслення генерального плану, виробничого корпусу та діагностичної дільниці (зони). Розроблені карти ескізів щодо перевірки екологічних властивостей автомобіля. Розглянуто обладнання для контролю викидів шкідливих речовин. Розроблені заході с охорони праці та проведена оцінка показників ефективності.
Keywords: транспорт; дсту; організація робіт; номенклатура; періодичність; класифікація; екологія