Інтеграція ризик-менеджменту в загальну стратегію розвитку підприємства - Демченко, Г. В.; Аванесова, Н. Е.; Demchenko, H.; Avanesova, N. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета: метою дослідження є розробка комплексного підходу до інтеграції ризик-менеджменту в стратегію розвитку підприємств, що забезпечить підвищення їхньої стійкості та конкурентоспроможності в умовах сучасного динамічного та нестабільного бізнес-середовища. Методика дослідження: у процесі дослідження використано системний підхід до аналізу ризик-менеджменту, що включає ідентифікацію, оцінку, моніторинг та контроль ризиків на всіх рівнях управління підприємством. Застосовано методи порівняльного аналізу, які дозволили вивчити міжнародний досвід управління ризиками в умовах кризових ситуацій та адаптувати його до реалій українського бізнес-середовища. Також були використані методи експертного оцінювання для визначення ключових чинників ризику, а інформаційні технології та аналітичні інструменти сприяли підвищенню точності прогнозування та прийняття рішень у ризик-менеджменті. Результати: проведене дослідження підтвердило важливість інтеграції ризик-менеджменту в стратегічне управління підприємствами як ключового інструменту забезпечення їхньої стійкості та адаптивності в умовах сучасного ринку. Аналіз міжнародного досвіду управління ризиками в умовах кризових ситуаційпоказав ефективність системного підходу, який включає постійний моніторинг, оцінку та контроль ризиків. Виявлено, що застосування сучасних інформаційних технологій, зокрема великих даних і штучного інтелекту, значно підвищує точність оцінки ризиків та здатність підприємств адаптуватися до непередбачуваних змін у зовнішньому середовищі. Розроблені рекомендації щодо формування корпоративної культури ризик-менеджменту та впровадження адаптивних стратегій управління, які сприяють підвищенню гнучкості підприємств і забезпечують їхню конкурентоспроможність. Наукова новизна: наукова новизна дослідження полягає в розробці комплексного підходу до інтеграції ризик-менеджменту в стратегічне управління підприємством, що адаптований до умов підвищеної невизначеності, характерної для кризових та воєнних ситуацій в Україні. Вперше запропоновано модель впровадження ризик-менеджменту, яка поєднує системний підхід з використанням сучасних інформаційних технологій, таких як великі дані та штучний інтелект, що дозволяє підвищити точність і ефективність прогнозування ризиків. Крім того, дослідження підкреслює важливість формування корпоративної культури ризик-менеджменту, яка сприяє активному залученню всіх рівнів управління до процесу мінімізації ризиків, що є особливо актуальним для українських підприємств у складних ринкових умовах. Практична значущість: дослідження полягає в розробці рекомендацій для інтеграції ризик-менеджменту в стратегічне управління підприємствами, що дозволить підвищити їхню стійкість, адаптивність і конкурентоспроможність. Запропонований підхід, орієнтований на використання інформаційних технологій, зокрема великих даних і штучного інтелекту, дозволяє підприємствам точніше оцінювати та прогнозувати ризики, що є критично важливим в умовах постійних змін та економічної нестабільності. Практичне впровадження цих рекомендацій забезпечить ефективне управління ризиками на всіх рівнях організації, сприяючи розвитку корпоративної культури ризик-менеджменту та підвищуючи здатність підприємств до швидкої адаптації в умовах кризових ситуацій.
Integration of risk management into the overall enterprise development strategy
Keywords: ризик-менеджмент; стратегічне управління; стійкість підприємства; інформаційні технології; корпоративна культура; великі дані; штучний інтелект; адаптивність; кризове середовище; конкурентоспроможність; risk management; strategic management; enterprise resilience; information technology; corporate culture; big data; artificial intelligence; adaptability; crisis environment; competitiveness; 005.334:658.5; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2024.33.38