Проектування дизель-гідравлічного крану на спецшасі автомобільного типу вантажопідйомністю 40 т. - Долгінцев, Максим Амруллойович (My University, 2025)
Об’єкт дослідження – стріловий самохідний кран із дизель-гідравлічним приводом на автомобільному шасі. Мета роботи – проектування дизель-гідравлічного крана вантажопідйомністю 40 т, придатного до монтажно-будівельних та аварійно-рятувальних робіт із підвищеною мобільністю та експлуатаційною надійністю. Метод дослідження – аналітичні розрахунки вантажних характеристик, елементів гідросистеми та механічних вузлів із використанням нормативних методик та комп’ютерного моделювання. У процесі роботи розроблено конструкцію крана з чотирьохсекційною телескопічною стрілою, гідравлічним приводом механізмів повороту, підйому та телескопування. Визначено параметри гідромоторів, насосів, редукторів, лебідки, вибрано необхідний канат, прораховано барабан, гальмівний момент, опори, гакову підвіску та траверсу. Встановлено відповідність габаритів і технічних характеристик вимогам безпеки та експлуатаційної ефективності. Проведено перевірку стійкості крана при різних навантаженнях і нахилах платформи. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – подальша оптимізація гідроприводу, зниження маси конструкції та впровадження інтелектуальної системи стабілізації крана.
Keywords: кран; гідропривід; стріла; вантажопідйомність; спецшасі; гальмо; канат