Особливості застосування набризкбетонного кріплення як несучої конструкції транспортного тунелю - Ткаченко, Богдан Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В роботі проаналізовано конструктивні рішення набризкбетонного кріплення тунелів, які будуються гірським способом, надано рекомендації по усуненню можливих дефектів в оправі з набризкбетону, розглянуто основні положення розрахунку набризкбетонного кріплення. На основі досліджень проведено розрахунок комбінованого анкер-набризкбетонного кріплення транспортного тунелю, визначено вплив товщини набризкбетонного кріплення на роботу монолітної оправи.
Keywords: Тунельна оправа; набризкбетонне кріплення; склепіння; напруження; анкер; монолітний бетон; грунтові умови; комбіновані конструкції оправ; дефекти