Спосiб очистки вод кавiтацiйної обробки нафти вiд хлорид-iонiв CI - Хоботова, Елiна Борисiвна; Даценко, Вiта Василiвна; Козаков, Володимир Миколайович; Дмитренко, Нина Вадимiвна (My University, 2009)
Спосіб очищення вод кавітаційної обробки нафти від хлорид-іонів Сl-, що включає хімічне осадження іонів хлору Сl- реагентом і відділення осаду від фільтрату, який відрізняється тим, що як реагент вибраний аргентум нітрат AgNO3, взятий у кількості, що перевищує стехіометричне 1,05, з наступним кип'ятінням протягом 15-30 хвилин і декантацією осаду аргентум хлориду AgCl, відділений фільтрат знову направляють на кавітаційну обробку нафти, утворену суспензію AgCl порційно обробляють надлишком твердого лугу NaOН, осад промивають водою та розчиняють у концентрованій азотній кислоті НNO3 з утворенням розчину вихідного реагенту-осаджувача AgNO3.
Keywords: екологiя; хiмiя