Аналіз альтернативних схем організації дорожнього руху на перехресті вул. Харківське шосе - вул. Дерев’янка в місті Харкові - Даниленко, Валерій Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – параметри функціонування регульованого перехрестя в м. Харкові. Мета роботи - підвищення ефективності організації дорожнього руху на ізольованому регульованому перехресті м. Харкова шляхом його перепроектування для використання альтернативних схем організації дорожнього руху. Метод дослідження: аналітичний, натурні спостереження, комп’ютерне моделювання. Лівоповоротні потоки на регульованих перехрестях можуть спричинити проблеми в організації дорожнього руху та підвищений ризик аварій. Для організації руху лівоповоротних транспортних потоків можуть використовуватися альтернативні схеми, такі як організація віднесеного лівого повороту. В дипломній роботі була розглянута існуюча схема організації дорожнього руху на перехресті вул. Харківське шосе – вул. Дерев’янка в м. Харкові, що є одним із найбільш навантажених транспортних вузлів міста. Методом імітаційного моделювання в програмі PTV Vissim було проаналізовано величину середньої затримки руху та параметрів заторів для базової та двох альтернативних схем ОДР: з пропуском лівоповоротного потоку через розворот за перехрестям та шляхом відведення лівоповоротного потоку перед перехрестям вправо з об’їздом острівця.
Keywords: транспортний потік; пропускна спроможність; регульоване перехрестя; імітаційне моделювання