Перспективи створення та функціонування зони вільної торгівлі між США та ЄС - Петухова, В. О. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Економіки країн світу за останній час все більше інтегруються. Виникають різні інтеграційні угрупування,де все більше уваги приділяють торгівлі, інвестиціям, міжнародній безпеці. Серед таких інтеграційних угруповань не можна обійти увагою таке майбутнє інтеграційне утворення, як зона вільної торгівлі США та ЄС. За останні роки велись переговори щодо створення зони вільної торгівлі між такими гігантами світової економіки і основні питання щодо її функціонування залишаються невирішеними. Отже, предметом дослідження є можливе створення та функціонування зони вільної торгівлі між США та ЄС. Мета роботи – виявити чи зможе така зона вільної торгівлі бути утворена, і якщо це можливо, то як вона зможе функціонувати у майбутньому. Методи проведення роботи – споостереження, теоретичний аналіз, індуктивні та дедуктивні методи. Спостереження – сприйняття якогось явища, в процесі якого дослідник отримує конкретний фактичний матеріал. Теоретичний аналіз – виділення і розгляд окремих сторін, ознак, особливостей, властивостей явищ. Індуктивний метод передбачає рух думки від приватних суджень до загального висновку, дедуктивний - від загального судження до приватного висновку. Результатами роботи є висновки, які базуються на приведених теоретичних та математичних фактах. Основними висновками у роботі є те, зона вільної торгівлі між США та ЄС може існувати і таке існування може бути досить успішним, але якщо для цього будуть переглянуті умови торгівлі. Але, остаточний результат залежить від переговорних процесів на міжнародному рівні.
Keywords: зона вільної торгівлі; інтеграція; взаємна торгівля; США,; ЄС; ТАФТА; 339.543.624