Дослідження процесів взаємодії автомобіля з інерційним стендом при гальмівних і тягових випробуваннях - Похомов, Віталій Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процес взаємодій елементів діагностичного стенда з автомобілем. Мета проекту – підвищення рівня безпеки дорожнього руху КТЗ шляхом поліпшення якості контролю технічного стану відповідно з існуючими стандартами за допомогою роликових стендів. Методи дослідження – аналітичні дослідження. Робота автомобіля на стенді моделює його реальну роботу на дорозі. Як при будь-якому моделюванні, тут відтворюються не всі фактори реального руху, а лише найсуттєвіші (з точки зору розробника стенду і технології випробувань). Так, зазвичай не моделюється набігаючий потік повітря, через що при тягових випробуваннях не діє аеродинамічний опір, а також змінюється тепловий режим працюючого двигуна. Далі, в експлуатації використовують здебільшого одновісні стенди, що істотно впливає на моделювання робочих режимів. Проте, стендові випробування мають ряд дуже важливих переваг. Випробування проводяться в закритому і опалювальному приміщенні, що забезпечує стабільність навколишніх умов, у тому числі, стабільність взаємодії коліс з опорною поверхнею, незалежно від погоди, пори року і доби.
Keywords: діагностування; роликові стенди; безпека руху; гальмівна система; тягові властивості; силова схема