Способи зменшення негативного впливу резонансних коливань на якість бетонних виробів у процесі їх віброущільнення - Крот, Олександр Юлійович; Кузуб, Юрій Олегович; Крючков, Олександр Анатолійович; Krot, Oleksandr; Kuzub, Yurij; Kruchkov, Oleksandr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У статі розглянуто причини погіршення якості будівельних виробів, що виробляються методами віброущільнення та вібропресування. Виявлено, що дуже суттєвий вплив на якість виробів здійснює наявність високоамплітудних резонансних коливань у процесі завершення циклу ущільнення. Розглянуто причини виникнення високоамплітудних резонансних коливань і шляхи усунення їх негативного впливу. Обґрунтовано величину кута, що утворює секторний дебаланс як для варіанта без маточини на дебалансі, так і з нею. З позиції мінімізації моменту інерції ротора доведено доцільність і перспективність застосування гідравлічного двигуна замість електричного асинхронного. Запропоновано приклад вибору гідравлічного двигуна для вібраційної машини. Обґрунтовано інші переваги гідравлічного двигуна перед електричним для вібромайданчиків і вібропресів із частими перехідними процесами (пуск-зупинка): можливість реалізації великої частоти обертання та регулювання частоти обертання, мала маса, більша надійність і довговічність. Доведено, що застосування гумових пружних елементів замість сталевих пружин у системах з частими перехідними процесами може бути більш доцільним.
Methods of reducing the negative impact of resonant oscillations on the quality of concrete products during their vibration compaction
Keywords: будівельні вироби; віброформування; дебаланс; вібратор; момент інерції; гідравлічний двигун; пружини; гумові пружні елементи; vibrating platform; vibropress; construction products; vibroforming; imbalance; moment of inertia; hydraulic motor, springs; rubber elastic elements; 666.97/.98; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.101.2.115